نقـض قوانیـن، نفـی فرهنـگ
به گزارش نوآک ، در هر جامعه ای ، کوچک و بزرگ، در حال توسعه یا مترقی و پیشرو، تدوین، اجرای صحیح و احترام به قانون از عوامل مهم وتاثیرگذار در حفظ امنیت آن جامعه است.پیشرفت و ایجاد امنیت در سایه اجرای صحیح قوانین که فرایند احترام به قوانین است معنا می یابد.هر شخصی ، در هر کشوری به طور دایم(تبعه) یا موقت زندگی می کند، موافق یا مخالف سیاست های دولت، باید تابع قوانین آن کشور باشد. قانون گریزی و زیر پا گذاشتن قوانین نشانگر وجود فرهنگ نامطلوب می باشد.
فاطمه یگانه پور - درجه قانون پذیری افراد بی شک تحت تاثیر؛ آموزش درون و برون خانواده، برخورداری از فرهنگ اجتماعی و متعهد بودن به حفظ ارزش های اخلاقی است. کسی که به راحتی ساده ترین قوانین را نادیده می گیرد، به همان راحتی می تواند اخلاقیات؛ دین و خانواده و اجتماع را نیز زیر پا بگذارد! یکی از قوانین مهم در جامعه رو به پیشرفت کشور ایران قوانین راهنمایی و رانندگی است. در شرایطی که شاهد افزایش روزافزون استفاده از اتومبیل هستیم رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی در روان سازی ترافیک و کاهش آمار تصادفات بسیار مهم و کارساز است.
امروز دیگر هر شخصی که تصمیم به استفاده از وسیله نقلیه شخصی بگیرد، باید پس از طی دوره های آموزشی و کسب امتیاز لازم در آزمون های تئوری و عملی رانندگی، گواهینامه رانندگی دریافت کند و با در دست داشتن آن می تواند در شهر و جاده تردد نماید. اما آیا دارا بودن گواهینامه به تنهایی تضمین کننده رانندگی صحیح و رعایت مقررات است؟ بدون تردید چنین نیست که اگر بود شاهد نقض قوانین و تخلفات رانندگی نبودیم . تبعات نقض قوانین، تنها گریبان نقض کننده را نمی گیرد بلکه موجب وارد آوردن خسارت های زیاد و گاه جبران ناپذیری به جامعه انسانی و شهری نیز می شود.
بیشک بهترین کار در افزایش سطح سلامت عمومی و حفظ حقوق بنیادین حیات و همچنین کاهش میزان مرگ و میر ناشی از تصادفات (که در حال حاضر به عنوان دومین عامل مرگ از آن در ایران یاد شده) جز با آموزش علمی و فرهنگ سازی از مقاطع پایین سنی امکان پذیر نیست. آموزش کودکان از سنین پایین گام بزرگ در راستای بهره مندی از جامعه ای پویا و سالم و راهگشای بسیاری از معضلات و مشکلات بعضا غیر قابل جبران اجتماعی است.
عدم رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی، یکی از مشکلاتی است که در شهر فرهنگی آباده به چشم می آید و ظاهرا افزایش تعرفه های جرایم نتوانسته چندان کارساز باشد، بلکه حضور مامور راهنمایی و رانندگی در محل، تاثیر مثبت بیشتری بر کاهش تخلفات و رعایت قوانینی که در راستای ایجاد آرامش در جامعه وضع شده دارد. اگر چه ترافیک شهر، تحت تاثیر عواملی چون خیابان های غیر استاندارد شهری، نبود محل ها و اماکن تامین کننده نیاز جوانان و تجمع مغازه ها و فروشگاه ها در خیابان کم عرض و اصلی شهر است، اما تخلف و نادیده گرفتن مقررات هیچ بهانه ای نمی پذیرد مقرراتی که در آزمون رانندگی از آن نمره قبولی گرفته ایم، اما در عمل به آن مردود شده ایم.
سرپیچی از قوانین تنها و تنها به فرهنگ ما بر می گردد. “رانندگی شما نشانه شخصیت شماست”. این جمله شعار نیست، بلکه واقعیتی است. گذشتن از چراغ قرمز نادیده گرفتن عابر پیاده روی خط، نبستن کمربند ایمنی، استفاده از تلفن همراه، ورود ممنوع و… نشانه شجاعت وشعور نیست و کم عرض بودن خیابان های شهر، یکطرفه کردن های مکرر خیابان ها و گران شدن بنزین توجیه تخلفات نیست. در اصل قانون گریزی و قانون شکنی توجیه ناپذیر است و جز به فرهنگ و شعور ما، به هیچ عامل دیگری بستگی ندارد. متاسفانه بسیار شاهدیم که برخی بانوان به تبعیت و با الگو گرفتن از آقایان، مرتکب تخلفات رانندگی می شوند!!!
در راستای نهادینه کردن فرهنگ رانندگی، نقش خانواده و آموزش و پرورش در آموزش به کودکان و نوجوانان بسیار پر رنگ و تاثیر گذار است. وقتی هنوز دانش آموزان ما اصول عبور از خیابان چه پیاده یا سوار بر دوچرخه را رعایت نمی کنند، چه کسی را باید مقصر دانست؟ باید در کنار دروس ریاضی، زیست، انگلیسی، عربی و… آموزش قوانین و حقوق شهروندی نیز از اهمیت برخوردار باشد. به موازات این دو نهاد، مامورین راهنمایی و رانندگی با نظارت و کنترل بیشتر و مستمر باید متخلفین را ملزم به رعایت قوانین کنند.
یکی دیگر از نمونه های تخلفات رانندگی که با شروع فصل تابستان و تعطیلی بیشتر اتفاق می افتد، استفاده نوجوانان فاقد گواهینامه از وسیله نقلیه (اتومبیل و موتورسیکلت) در سطح شهر و حتی خارج از شهراست که البته و صد البته در این امر خانواده ها بسیار مقصر هستند!!! اما اگر مامورین راهنمایی و رانندگی جهت فقط در میادین اصلی شهر تجمع نکنند!! و کمی هم خیابان های فرعی و حتی گاها کوچه ها را پوشش داده و کنترل نمایند، هم به طور یقین پدر و مادرها خوشحال خواهند شد و هم عده ای قانون شکن و قانون گریز، بالاجبار مقید به رعایت مقررات خواهند شد و این خود به مرور موجب فرهنگ سازی می شود. امید است مربیان و متولیان پس از مطالعه این مقاله درصدد چاره جویی برآیند.
نواک